a partir de l’obra de Bartomeu Fiol

 

intèprets Toni Vallès i Joan Fullana / música Gori Matas / direcció Joan Fullana / dramatúrgia Joan Tomàs Martínez i Joan Fullana / assessorament Miquel Perelló, Carme Castells i Carlota Oliva / arxiu fotogràfic Planas Montanyà.

 

Contribució de Bàrbars és un record dels anys del Boom turístic, de la massificació urbanística, i de les verbenes hoteleres de regust hortera. És un homenatge al poeta, activista i hoteler Bartomeu Fiol i un contrahomenatge a la balearització. Una mirada enrere a una situació que ara, potser, no ens quedi tan enrere.

 

L’escriptor Bartomeu Fiol (Palma, 1933-2011) és un dels valors més singulars de la nostra literatura recent: un autor outsider, que desenvolupà una llarga trajectòria poètica ben aliena a modes i tendències. Contribució de bàrbars és el títol d’un dels seus poemaris, publicat l’any 1980. Amb mirada crítica i alhora irònica, Fiol hi expressà la seva insatisfacció vers el món que l’envoltava: la destrucció del territori, la situació lingüística i cultural de Mallorca, el paper actual de la poesia i la cultura. La plena vigència del seu discurs és el punt de partida per a un muntatge que ens aproxima a la figura d’aquest creador i ens convida a descobrir la seva excepcional trajectòria.