a partir de l’obra de Fernando Pessoa

amb Pasquale Bavaro, Laura López, Pablo Rosal, Xavier Martínez, Eulàlia Bergadà i Gori Matas.
direcció i dramatúrgia Joan Fullana / escenografia Xesca Salvà / vestuari Albert Pascual / il·luminació Elisenda Rodríguez / ajudants de direcció Cinta Moreno i Joan Tomàs Martínez / composició musical Gori Matas i Joan Fullana a partir de poemes de Fernando Pessoa / il·lustració Tonina Matamalas / disseny gràfic Miquel Albertí / assessorament a la selecció de textos Lucia Pietrelli

Pessoa és autor d’un llibre anomenat Lisboa, o que o turista deve ver, una guia de Lisboa que pretén ser un catàleg personal i subjectiu de les coses i els llocs que mereixen ser visitats en aquesta ciutat, jutjant la ciutat i la seva gent per una mirada inquieta i crítica. Precisament, aquesta ciutat és el lloc on s’hi troben amuntegades les personalitats més diverses. I és aquesta idea de ciutat la que Pessoa utilitza com a metàfora de si mateix; ell vol ser, i resulta ser, una ciutat sencera en el seu interior. Aquí construim el paral·lelisme de l’obra: La ciutat és Pessoa, nosaltres som els guies i l’espectador és el turista.

La idea de situació és senzilla: quan el públic arriba es troba dins d’una petita, fragmentada i sinecdòtica ciutat. Els intèrprets en són els habitants, tots ells heterònims de Pessoa. És la idea pessoana del drama em gente, de l’univers resumit en un instant amb els mínims comuns denominadors.
Fent aquest paral·lelisme entre Lisboa i Pessoa, el públic/turista presenciarà una escenificació de postals/escenes que, si a la ciutat són les places, els museus, els edificis, etc., en l’obra és un recorregut per la més variada i interessant creació literària de l’autor portuguès.